Parteneri

Partenerii-colaboratori externi sunt cunoscatori si respecta principiile de educatie Montessori (fara recompense sau pedepse, folosind stimulare pozitiva si respectand evolutia individuala a fiecarui copil), precum si de Sanatate (fara “bomboane” la finalul lectiei) in desfasurarea activitatilor specifice dedicate copiilor montessonieni. 

Scoala de muzica Muzicantii Voiosi
Scoala de muzica Muzicantii Voiosi

Diana Herman (Scoala de muzica Muzicantii Voiosi), inspirata fiind de ucenicia cu Anca Parghel si apoi cu Luiza Zan, doua voci unice ale jazz-ului romanesc, a debutat in 2003 ca membra a corului Bisericii Greco-Catolice din Timisoara. In 2008 a urmat un curs de vara la Conservatorul din Amsterdam, specializarea canto jazz. A colaborat muzical cu actori si regizori de teatru, a sustinut concerte in duo. Din 2011 a inceput sa organizeze ateliere de educatie alternativa prin muzica si poveste pentru copii, la mai multe scoli si gradinite Montessori, dupa o metoda proprie care imbina muzica si teoria muzicala, povestea, istoria, etno-muzicologia. In 2013 a urmat un curs in Olanda de predare a muzicii in Montessori, iar in prezent este studenta a conservatorului “Berklee College of Music” din Boston, S.U.A. "Cred cu tarie ca inca de mici copiii au nevoie sa invete sa asculte marea muzica a umanitatii. Nu cred ca este nevoie sa asteptam o anumita varsta pentru aceasta. Cei mai mari muzicieni ai lumii ne spun cum parintii sau dascalii lor le-au impartasit inca de la o varsta frageda dragostea pentru muzica clasica (Mozart, Beethoven, Bach s.a.), sau pentru jazz, sau pentru muzica straveche a poporului din care s-au nascut. Cred ca in Romania este necesara o alternativa la educatia muzicala – o alternativa care sa-i faca pe copii sa perceapa muzica prin toate simturile lor, intr-o maniera integrativa, multidisciplinara, si care sa le insufle entuziasmul de a invata si dori ei insisi sa se exprime muzical. Cel mai important ingredient, atunci cand predau sau cand cant, este dragostea profunda pentru muzica si frumusetea ei, pe care doresc sa o transmit atat copiilor cat si celor care ma asculta cantand. Muzica de calitate este cea care inalta sufletul omului."

Cred'Art

Ramona Guran (Cred'Art) este artist, art-terapeut si membru fondator al Cred’Art alaturi de Dragos Neagoe si Rozalia Iorga. Asociatia Cred’Art este un proiect de suflet infiintat inca din anul 2008 care se vrea a fi o punte de legatura intre cultura romaneasca, europeana, mondiala si cei care traiesc lipsiti de acest instrument necesar intr-o comunitate, intr-o societate. Nevoia de cultura, de comunicare cu oamenii locului, cu scoli si gradinite, cu alte organisme de tip ONG, fundatii, muzee, cu alte sate, comune se resimte ca o necesitate. Nevoia de a vedea copiii bucurandu-se de o icoana, un peisaj, o oala de ceramica este foarte importanta pentru cei de la Cred'Art. Astfel, obiectivele principale sunt educatia, patrimoniul si art-terapia puse in practica prin ateliere educative pentru copii in mediul rural, prin activitati si programe in cadrul muzeelor si in sediile gradinitelor, iar recent si-au indreptat atentia si au dezvoltat cursuri de materiale si tehnici de arta si sesiuni de art-terapie pentru copii.

Ramona Teaca si “Literatura Popoarelor”
Ramona Teaca si “Literatura Popoarelor”

Ramona Teaca (“Literatura Popoarelor”) este mama a doi copii frumosi si veseli, Clara si Sasha, este traducator de franceza, engleza, croata, sarba, macedoneana, absolvent al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti si, nu in ultimul rand, o mare iubitoare a metodei Montessori. Cursul de Literatura popoarelor lumii pe care il sustine la Montessano este un curs multidisciplinar, ce isi preia seva atat din frumusetea fascinanta a operelor literaturii universale, cat si din alte domenii (arta, istorie, natura, ocrotirea mediului, stiinta, filosofie, etc). Cursul nu vrea neaparat sa treaca in revista cele mai mari opere ale omenirii, ci vrea sa surprinda, odata cu fiecare tara studiata de-a lungul unei luni, o alta modalitate de a vedea lumea in care traim si alte subiecte care pot fi abordate astfel.

Viorica Voda

Viorica Voda, coordonatoarea optionalului “Teatrul Popoarelor”, absolventa atat UNATC cat si a Teatrului de Animatie, spune despre sine: "Sunt o persoana dinamica, extrovertita, dezinvolta chiar daca in esenta sunt extrem de sensibila, cu un puternic simt al umorului. Cred ca fiecare avem capacitatea de a schimba in bine ceva din jurul nostru, daca daruim o mica particica din ceea ce suntem. Am ales actoria pentru a darui emotie, bucurie si in ultima instanta pentru a vindeca suflete. Sufletul meu, precum al unui copil, este intr-o continua calatorie a cunoasterii. As vrea sa parcurgem aceasta calatorie magica in lumea Artei Dramatice a Popoarelor, sa descoperim esenta naturii umane, limbajul fascinant al actoriei, care este universal valabil, dincolo de cultura sau limba. Datorita actoriei am invatat foarte multe lucruri despre mine in raport cu viata, cu oamenii. Am invatat ca arta genereaza o stare de bine, de purificare spirituala, potentand cunoasterea, regasirea si intelegerea propriului eu. Sunt fascinata de arta teatrala pentru ca are la baza principiile comunicarii si a exprimarii de idei, sentimente, stari, emotii, prin intermediul unui limbaj verbal sau non-verbal, ea poate veni in sprijinul copiilor, ca un suport real in dezvoltarea lor personala."

Learn with music
Learn with music

“Learn with music” este un optional de invatare a limbii engleze prin muzica, joc si miscare, importat din Statele Unite ale Americii si dezvoltat in Romania de Daniela Toma (Daisy), directorul programului Learn With Music. MusiCanopy este dezvoltat in gradinite prin participarea doamnei profesoare Raluca Serban. Learn with music ofera pentru prima data in tara noastra sansa unui curs de limba engleza prin muzica, joc si miscare atat pentru copii cat si pentru parinti, acestia participand activ la clase, cantand si invatand sa foloseasca instrumentele alaturi de cei mici.

Scout
Scout

Scout este membra a Organizatiei Mondiale a Miscarii Cercetasesti (WOSM) – o miscare globala, non-guvernamantala si non-profit cu peste 30 de milioane de membri din 216 de tari si teritorii.  Cercetasia este mai mult decat recreere, este educatie pentru viata, un mod de a trai si o miscare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetasia ofera tinerilor sansa de a se angaja in activitati diverse, creeaza noi oportunitati pentru acestia, incurajeaza diversitatea si egalitatea, leaga noi prietenii. Cercetasia responsabilizeaza prin practicarea democratiei, dezvolta potentialul fiecarui individ si al grupurilor, responsabilizandu-i si insuflandu-le valori clare. Misiunea Cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.

Mika Photography
Mika Photography

"Iubim fotografia. Iubim copiii. Copiii nostrii ne-au inspirat sa facem fotografie. Zambetele lor, surprinse de noi cu entuziasm, au fost punctul de plecare in aceasta calatorie minunata pe care am pornit-o impreuna noi, Catalina si Antonia. Intre noi, ne spunem "mica", e o forma de alint, un nick-name al nostru propriu care inglobeaza dragoste, pasiune, apropiere si multa caldura. Si cu aceasta caldura si implicare ne bucuram sa fotografiem. Lumea din jur, personajele care ne umplu viata de culoare, copiii in ipostazele lor in care poate nu ii vom mai surprinde niciodata, emotia mirilor, in ziua nuntii lor, felul cum isi priveste o mama copilul, sclipirea din ochii oamenilor atunci cand iubesc, se bucura sau plang de emotie. Aceste momente sunt unice. Dar ne dorim sa le luam in inima noastra si le pastram ca amintiri scumpe, de neinlocuit. Si sa le putem retrai, prin fotografie."

Cristina si Gelu Duta

Cristina si Gelu Duta, maestri in peisagistica “Zanele Gradinii Montessano”: “Suntem precum niste copii. Dupa studierea proiectului pus la dispozitie, inchidem ochii si ne imaginam ce am vrea sa simtim cu piciorul, cu ochii, cu mainile, cu nasucul, cu urechea. Astfel s-a nascut mini iazul, asa s-au format pantele, asa au aparut cararile din piatra naturala de la munte, asa s-au ivit mestecenii cu mladierea si albul inconfundabil al tulpinilor...de fosnetul lor as putea vorbi o zi intreaga! Toti oamenii au o pregatire profesionala dar, undeva ascuns sau la vedere, au pasiuni, placeri si dorinte care, de cele mai multe ori sunt "departe" de meseriile lor. La noi s-au imbinat. Pasiunea pentru natura, plante, frumos...s-a imbinat cu pregatirea: sotul inginer de mecanica agricola si industria alimentara, iar eu economist-management. Punem o particica din sufletul nostru in toate gradinile pe care le realizam. Punem iubire in tot ce gandim si lasam o "farama" din noi peste tot pe unde trecem. Tot ce facem ne incarca cu bucuria din ochii oamenilor, ai copiilor si, uneori, ai animalutelor si pasarilor ce beneficiaza indirect de lucrarile noastre. Iubim ceea ce facem punem suflet ca si cum ar fi propria curte si nu facem rabat de la nimic!”

teaser

t e a s e r a reusit sa puna ideile si informatiile Montessano intr-un format cu totul special, facandu-l usor de navigat, structurat, clar si atractiv. Si foarte important..a reusit sa fie tolerant cu noi pana la final.