Copilul Verde
Curs multidisciplinar pentru un stil de viata sanatos

Fondator si Coordonator: Luminita Alexandru - pedagog, autor de carti pentru copii si parinti, gradinar organic, autodidact in nutritia holistica.

Obiective Generale: Copilul Verde este inclus in curriculum si abordeaza multidisciplinar teme legate de hrana, sanatate si natura, adaptate nivelului de varsta. Cursul rezolva in joaca, folosind cu maiestrie invatarea experientiala, problemele cu care se confrunta parintii: refuzul legumelor si cruditatilor / dependenta de dulciuri / apetenta pentru fast-food / diversificarea dificila. Elevii invata sa aprecieze hrana naturala si integrala, sa savureze fructele, legumele si verdeturile proaspete, sa ocroteasca natura si sa faca miscare in aer liber.

Adresare: Copiilor cu varsta peste 3 ani care au depasit faza de adaptare la gradinita; prima participare este precedata de completarea unui formular specific.

Desfasurare: O zi pe saptamana, in spatiul Copilul Verde, special amenajat si decorat, sau afara, in curtea unitatii. Durata unei sesiuni este de 50-60 de minute.

Profesor: "Rationamentul meu este simplu. Daca vrei sa schimbi lumea in bine, trebuie sa te ocupi de sanatatea lumii, deci de hrana si poti face acest lucru cu adevarat eficient doar invatand copiii mici un stil de viata sanatos. Cu exceptia tinerilor parinti grijulii, a adultilor in stadii grave de boala sau a celor care au pierdut pe cineva drag, majoritatea adultilor nu se vor schimba insa copiii educati pentru sanatate sigur vor face alegeri corecte cand vor creste mari. Vor influenta in bine familiile si cercurile lor de prieteni, generand mult dorita schimbare in bine. Iata de ce Copilul Verde este focusat pe copiii mici: educatia lor este cheia rezolvarii crizei generalizate (sanatate–economie–mediu)".

Metoda de Predare: Invatare experientiala cu angajarea tuturor simturilor; concept de curs original initiat in 2012, cu eficienta demonstrata an de an. Datorita experientei profesorului (si) in domeniul artistic, cursul este perceput ca un spectacol. Teatrul, muzica, pictura se intalnesc cu experimentele stiintifice, tehnicile corecte de gatit dar si istoria civilizatiilor, geografia sau botanica, intr-un curs unic si suprinzator, care ii fascineaza pe copii.Exemple de Activitati: Fiecare noua lectie saptamanala este centrata pe un experiment culinar 100% vegetal, preponderent organic si raw (preparat in general sub 41 grade C), asigurand o receptivitate naturala crescuta; solicita creativ toate simturile copiilor, intr-o forma amuzanta si interesanta. Tema zilei (ex: Algele, Papagalii, Digestia, Capsunile, Paianjenii, Mama natura) este corelata atractiv cu disciplinele academice, cultura, arta; copiii invata sa manance sanatos, sa sculpteze in legume dar si sa numere, cante, picteze cu stampile din cartofi, planteze, sa identifice tarile pe glob sau sa fermenteze vegetale.

Achizitiile Copilului: Activitatile sunt diverse insa toate servesc aceluiasi scop, acela de invatare a unui stil de viata sanatos (hrana adecvata, miscare in aer liber, ecologie). Se folosesc exclusiv ingrediente vegetale, naturale si integrale (preponderent organice), combinate corect; nu se folosesc alimente procesate/rafinate (deci nici zahar); prepararea are loc cu ajutorul deshidratorului, germinatorului, blenderului, storcatorului la rece (cu dublu ax melcat), a ustensilelor pentru taiat si decorat, cutitelor ceramice; semintele si nucile sunt intotdeauna hidratate/germinate iar germenii si vlastarii sunt utilizati creativ. Cursurile beneficiaza si de plante, cuiburi, insecte reale, rasadnite, plantatoare, planse, accesorii pentru jocuri si multe altele.

Feedback: Parintii primesc lunar un newsletter bogat ilustrat care dezvaluie momentele lectiei, etapele prepararii si desigur entuziasmul si reactiile copiilor.