Cursul “Copii Înţelepţi” si “Copilul Curator”
Cresterea si dezvoltarea intr-un mod armonios si adaptativ a copiilor

Profesor Coordonator: Oana Petriman, consilier psihologic gestalt, psiholog clinician, trainer Tam The

Obiective Generale:Educatie cu intelepciune (îmbinând cursurile „Copii Înţelepţi“ şi „Copilul Curator“ este un curs de sănătate care vizeaza cresterea si dezvoltarea intr-un mod armonios si adaptativ a copiilor, cu varsta intre 3 si 6 ani, respectand principiile Montessano.

,,Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.'' - Maria Montessori

Adresare: Copiilor peste varsta de 3 ani.

Desfasurare: O data pe saptamana, fiecare grupă fiind împărţită în două sub-grupe. Durata unei sesiuni este de 50 de min. Programul se desfasoara in sala de clasa sau afara, in curtea unitatii.

Metoda de Predare: jocuri, exercitii de conştietizare şi gestionare a emoţiilor, stretching şi relaxare corporala prin tehnici simple de masaj şi practica Tam The

Exemple de Activitati:

Modulul 1. „In contact cu propriul corp, încrezatori în sine” 

Tematici: schema corporala, ce este si care este postura corecta, exercitii de streching,relaxare corporala prin tehnici simple de masaj, notiuni si tehnici de prim ajutor, despre organele interne si pozitionarea lor, exercitii si tehnici de stimulare a contactului uman, cresterea si stimularea spontaneitatii si expresivitatii corporale.

 

Modulul 2. „Emotiile, prietenele copiilor”

Tematici: dezvoltarea inteligentei socio-emotionale prin diferite jocuri de identificare, recunoastere, numire, experimentare si gestionare sanatoasa a diferitelor emotii: furie, tristete, frica, bucurie, dezgust, surpriza, incredere etc.

 

Modulul 3. „Armonie psiho-corporala prin practica Tam The'' 

Tematici: awareness corporal, legatura minte-corp,anatomia unei posturi bune, tehnici de respiratie,focus,cum ne mentinem atentia si concentrarea,ce este qi-energia vitala,legatura dintre emotii si corp,cum influenteaza emotiile negative corpul,tehnici de relaxare prin practica Tam The(individuale,cu partener,cu diferite obiecte:evantai,baston, minge).

 

Modulul 4. “Simt, exprim, creez, comunic asertiv''– Play Therapy” (ludoterapie ghidata de copil) 

Tematici: identificarea propriilor emotii si recunoasterea emotiilor celorlalti, exercitii de dezvoltare a empatiei, gestionarea emotiilor negative, stimularea creativitatii si exprimarii libere intr-un cadru terapeutic(de siguranta).

Dezvoltarea inteligenței emoționale este esențială pentru starea de bine a copiilor, pentru prevenirea, reducerea sau eliminarea anumitor tulburări de comportament, dificultăți de adaptare, integrare, comunicare și relaționare

Modulul 5. “Educa cu intelepciune: parinti intelepti, copii fericiti'' (sedinte de dezvoltare psiho-emotionala si gimnastica psiho-corporala Tam The cu parinti si copii)

Tematici: despre practica Tam The - beneficii in cresterea si educarea in mod inteligent si adaptat a copiilor, dezvoltarea capacitatii de a oferi suport empatic, stimulativ, in relatiile interpersonale, modalitati de relationare sanogena parinte-copil/copil-parinte, modalitati de copping adaptativ in situatii dificile.

Nota: In luna septembrie-evaluare initiala, anamneza, teste, jocuri de cunoastere si relationare interpersonala.